autismliv.blogg.se

En blogg om att leva med ett autistiskt barn. Glädjen, framstegen men också frustrationen, kampen och ledsamheter.

Ibland måste du vila från den du älskar

Publicerad 2013-11-19 11:31:20 i Allmänt,

Sitter och tittar på TV4. Det är en man där som skrivit en bok som heter Det händer när du vilar. Jag har själv inte läst den då jag läser ytterst lite. Men han säger under programmet att "ibland måste du vila från den du älskar". Att det är det som får en att orka i längden! 
Och visst är det så! Vi vet det. Fast skammen att känna så kommer över en då och då.
Jag känner mig lite skyldig när jag pustar ut då sonen är på kotis, i skolan.... Men varför? Jag vet ju att det ger mig energi att orka längre, att orka mer....
På något sätt känns det som man borde finnas där hela tiden för just honom! Men han måste ju få växa upp utan min närvaro. Jag kommer ju inte alltid finnas där....
Jag lovar mig själv att alltid tänka att en paus från någon är något bra! Så även en paus från kung Oscar❤️. Kanske ska man önska sig en ljudbok av tomten i år.... Det händer när du vilar.




Lyckans ansikten

Publicerad 2013-11-14 20:47:52 i Allmänt,

Man behöver inte kunna prata för att se att en person är lycklig. Lyckan lyser genom ögonen och formas på dina läppar!
Lyckan kan höras i form av ett skratt eller rent av ett asflabb😄.



Att vara lycklig känns i hela kroppen, och att göra någon annan lycklig kan ibland kännas ännu mer!
Man måste också få lov att vara olycklig för att kunna förstå vad riktig lycka är! När man upplevt olycka blir lyckokänslan desto starkare!
När Oscar är lycklig lyser det om honom. Hans ögon tindrar och hans kropp sprätter ibland åt alla håll samtidigt! Ibland vet han inte hur hårt han håller om en i denna stund😉. Men det spelar ju ingen roll......❤️

Vi får inte glömma det som är bra!

Publicerad 2013-11-13 21:12:27 i Allmänt,

Det är mycket kämpande när man har ett barn med särskilda behov! Men vi får inte glömma vad det ger oss också!
Oscar har gett mig möjligheten att kunna få förstå ett annat tänkande! Han har fått mig att växa som människa otroligt mycket. Han har stärkt kämparandan i mig, vilket är bra med tanke på hur samhället kan se ut!


Jag kommer ihåg vid ett av många besök på habiliteringen när man skulle få Oscar att tala högre! Man sa då till honom att tala med stark röst! Och visade någon pratbubbla som var stor. I detta ögonblick spände Oscar sina armuskler. Han hade stannat på ordet stark😊. Där lärde vi oss nog alla något den dagen!
Det finns en hel del som underlättar/hjälper de funktionshindrade och oss föräldrar till barn med denna problematik. Tex ledsagarband på Liseberg! Tänk när jag fick reda på att vi kunde få det.




Vid nästa Lisebergsbesök fick vi så 2 ledsagarband både jag och pappan! Visade bara upp det vid varje åkattraktion som sonen ville åka! Personalen släppte in oss vid sidan om den vanliga kön och frågade om vi ville åka en eller två gånger! Den dagen var fantastisk! Vi slapp stå i kö i flera timmar (vilket han inte klarar) och kunde faktiskt njuta av dagen.. Och det kostade inget!
Men den informationen står kanske inte skyltat med fet stil vid entrén..
Så i detta kämpandet måste vi då och då stanna upp och se att det vi har är unikt i sig! Det är kämpigt, men inte hela tiden! Vi får inte glömma de stunder när tillvaron är bra. Detta i sig ger oss energi att kämpa vidare.....

Människor utan hjärta

Publicerad 2013-11-12 17:59:26 i Allmänt,

Man kan ju inte bli annat än förbannad när man ser program som Kalla Fakta där människor utan hjärta och känslor ger råd till handläggare på LSS hur de ska kunna spara på resurser och pengar! På bekostnad av sina egna medmänniskor!! Hur kan de gå hem efter en arbetsdag och ens må bra? Man mår ju illa när man hör det!
Personer med funktionsnedsättningar kämpar hårdare än vi utan denna problematik varje dag! De måste anstränga sig mer för att ibland kunna tänka ut enklaste grej! Det krävs så mycket mer energi!



Hur kan man ens stå och bestämma och skämta om hur mycket tvål en person ska få? Vill han så ha en halv flaska så hjälp honom med det! Ge honom 2 personal vid dusch!! Istället stod man och gjorde narr av brukaren... 
Vart är vi på väg när man ens gör så? Detta är en lag som skall följas och hjälpa människor med olika hinder att kunna leva och göra allt som sk vanliga människor kan! Att ge dessa personer livskvalitet! Vill man hindra en annan medmänniska livskvalitet?!


Det är i sådana här lägen jag vill trycka på en delete knapp och radera alla dessa elaka människor utan hjärta i kroppen. Tyvärr finns det ingen knapp! Men det vi kan göra är att se till att sådana människor inte får komma till sådana positioner att de kan göra sådan skada. Och sitter de redan där så ska de få sparken med omedelbar verkan!! Och aldrig mer få jobba med människor. För har man inget hjärta i kroppen tror jag det är bättre man jobbar i en gruva långt långt ner under jorden....

En tom känsla blandad med lättnad!

Publicerad 2013-11-07 10:55:34 i Allmänt,

Hur känner jag egentligen?! Är lite som en tom känsla. Fast där någonstans känner jag en lättnad! Det är dags för sonens helgläger igen!
Medan jag packar hans väska känner jag hur viktigt det är för Oscar att alla viktiga saker packas ner! Och det är inte det lättaste. För vissa saker kommer han använda fram tills imorgon bitti! Då brukar det bli svårt att få honom att släppa och förstå att de måste ner i väskan! Motvilligt brukar han slänga ner sin filt, vattenflaska mm☺️.



För över en månad sen ringde en av personalen från lägret! Hon kändes ivrig och intresserad i sina frågor! Vilken underbar person! Hon ville uppdatera infon omkring min son! Hon kändes helt rätt för sitt val av yrke! 
Få gånger har jag känt så när det gäller dom som arbetar kring min son. De går faktiskt att räkna på min ena hand!



Denna helgen ska min son på bio med kortis. Vi tittade på trailern till filmen igår. Tror han tyckte den var sådär! Men med popcorn och dricka till blir upplevelsen nog total. Han brukar gilla bio!
Snart är helgen förbi och Oscar åter hemma! Den känslan är allt annat än tom💜.

Som ljuv musik i mina öron!

Publicerad 2013-11-06 20:14:55 i Allmänt,

Det är en trött kille som ska lägga sig ikväll! Ögonen är röda!
Jag smörjer hans torra dumma hud ( som han ärvt efter mig ). Det är då han lyfter huvudet något och säger JAG ÄLSKAR DIG❤️.



Det är första gången jag hör orden så tydligt under hela hans 9-åriga liv! Det är som ljuv musik i mina öron! Jag känner mig glad, varm, harmonisk, euforisk... Allt på samma gång!! 
Denna mamman kommer sova på moln i natt! Aaahhh... 🌙💜.

Höj ribban!!

Publicerad 2013-11-05 14:53:55 i Allmänt,

Har fler med mig någon gång känt att man i särskolan är för snälla?! Hur menar jag, jo att man ger särskolebarnen för enkla läxor och uppgifter?! Kan det bero på att man inte vågar ställa högre krav då och då som lärare?! Eller är det för att det är enkelt för en själv?! För att man slipper ta eventuella konsekvenser?! Jag har varit inne och snurrat på detta innan....
Det kanske inte alls är så men ibland känner jag att vi som föräldrar måste be lärarna höja ribban! När det borde vara lärarnas uppgift.



Jag satt nyss och gjorde lite läxa med sonen! Det var allt från lätt läsebok till lägesövningar och andra meningar! Han kunde allt! Jätteduktig! Men nu måste vi behålla detta samt gå vidare. Så det blev ett långt brev i hans kontaktbok till imorgon😊.
Han har en jättebra lärare som jag vet kommer tillgodose mina önskemål! Men jag kan ändå inte låta bli att undra hur det ser ut där ute i särskolan rent generellt! Ännu en gång skulle jag vilja vara en lite fluga på väggen. Som satt där och studerade allt utan att någon såg mig....

Bara några tankar....

Publicerad 2013-11-04 19:33:48 i Allmänt,

Livet rullar på i ilfart! Jag hinner eller orkar inte ens blogga😊. Så finner jag nu lite tid. Sjunker ner och känner mig totalt blank i skallen!

Då slår det mig att jag faktiskt inte vet ett skit vad Oscar gjort från kl 6.45-16 idag! Han säger inget spontant när han kommer innanför dörren! Han ser trött och blek ut! Beror det på tidig uppgång?! Vem vet. Eller tröttar skolan ut honom psykiskt!? Alla intryck, gap och skrik mm... Är det för mycket?! Jag vet inte! 
Trots allt är han på bra humör och åker på pappas simskola. Min lille fisk.
Så kommer han åter hem igen. Sjunker ner framför sin dator efter middagen! Där är han lycklig. Där finner han ro och kan välja vad han vill få för intryck... Lugn och ro gör honom gott! Lugn och ro låter honom vila från allt! Det skall han få. För imorgon är en ny dag. En dag som jag önskar startar med ett leende från kung Oscar. Då vet jag min dag blir bra❤️.

En härlig känsla helt enkelt!

Publicerad 2013-11-01 20:31:04 i Allmänt,

Ligger skavföttes i soffan med Oscar! Nu i denna stund är det bara jag och han! Han får det utrymme han behöver för mys och prat!
Det han inte alltid kan få i vardagen eller i samhället där ute... Ett utrymme som innebär en mer avskalad och lugn tillvaro! Där ingredienserna är utvalda av Oscar själv.
Allt känns toppen! Denna stund ger mig energi, glädje och hopp. Hopp om en bra och god framtid för min prins!


Denna stund är ren K Ä R L E K!!



Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela